Vegaaninen kosmetiikka

Mitä tarkoittaa vegaaninen meikki?

Vegaanisella kosmetiikalla tarkoitetaan meikkiä, jossa ei ole eläinperäisiä raaka-aineita ja jota ei ole testattu eläimillä.

Vegaanimeikistä oletetaan myös tavallisesti ettei tuotteen brändin emoyhtiökään käytä eläinperäisiä tai eläintestattuja raaka-aineita.

Vegaanisen kosmetiikan kriteerit

Vegaaninen meikki kieltää siis eläinperäiset raaka-aineet tuotteen kaikissa tuotantovaiheissa. Tämä koskee niin raaka-aineita, valmista tuotetta sekä pakkausta.

Eläinperäisiä raaka-aineita voi löytyä mitä yllättävimmistä paikoista – tarkoittaen niin alkuperää kuin käyttötarkoitustakin. Olemme listanneet yleisiä sekä yllättäviä eläinperäisiä aineita joita löytyy jokapäiväisistä kosmetiikkatuotteistamme. Eläinperäisiä raaka-aineita voi löytyä mitä yllättävimmistä paikoista – tarkoittaen niin alkuperää kuin käyttötarkoitustakin. Olemme listanneet yleisiä sekä yllättäviä eläinperäisiä aineita joita löytyy jokapäiväisistä kosmetiikkatuotteistamme.

8 tavallista raaka-ainetta tavallisessa meikissä

  • Allantoiini on nautojen ja muiden nisäkkäiden virtsahappoa, jota käytetään mm. pehmentävissä ihonhoitotuotteissa. Allantoiinia saa myös kasviperäisesti hevoskastanjoista ja vehnäalkioista.
  • Elastiinia eristetään teurastettujen nisäkkäisen sidekudoksesta. Elastiinia käytetään usein ryppyvoiteissa ja muissa ikääntymistä estävissä tuotteissa.
  • Mehiläisvahaa ja hunajaa kerätään mehiläispesistä ja käytetään mm. ihonhoitotuotteissa sekä huulirasvoissa ja -kiilloissa.
  • Estrogeenihormoonia löytyy mm. tiineiden tammojen virtsasta. Estrogeenia esiintyy ennen kaikkea ihovoiteissa.
  • Gelatiini, tai liivate, on proteiini joka saadaan teurastettujen sikojen sisäelimistä. Gelatiini on tavallista ainakin kylpykuulissa, kasvonaamioissa ja shampoissa.
  • Karmiini, eli E120, kuivatuista hyönteisistä tehty punainen väriaine, jota käytetään ennen kaikkea huulipunassa.
  • Kollageeni on vasikoista ja pikkuporsaista eristetty proteiini, jota käytetään ihon ikääntymistä torjuvissa tuotteissa.
  • Keratiinia saa eri eläinten sarvista, sorkista ja höyhenistä. Tavallisesti sitä käytetään shampoissa ja hiustenhoitotuotteissa.

Onko vegaaninen kosmetiikka
ympäristöystävällistä?

Vegaaninen meikki pyrkii kaikenpuoliseen eettisyyteen, mutta vegaaninen kosmetiikka ei automaattisesti lupaa esimerkiksi ympäristöystävällistä tuotepakkausta. Vegaanista meikkiä koskee kuitenkin samat lainsäädännöt ja turvallisuusvaatimukset kuin ”tavallista” meikkiä.

Onko vegaaninen kosmetiikka kaikin puolin eläinystävällistä?

Vegaaninen meikki tarkoittaa myös eläinkokeetonta kosmetiikkaa.

Sen sijaan eläinkokeeton kosmetiikka ei aina ole vegaanista, vaan voi sisältää eläinperäisiä tuotteita. Lue lisää eläinkokeettomasta kosmetiikasta tästä.

Onko olemassa vegetaarista meikkiä?

On. Vaikka moni luonnonkosmetiikka onkin tehty eettisin arvoin ja luonnonvaroja suojellen, saattaa se sisältää esimerkiksi mehiläisvahaa, jolloin se ei ole vegaanista. Esimerkiksi Body Shop on valinnut myydä vegetaarisia tuotteita ja säilyttää hunajan keskeisenä raaka-aineena kosmetiikassaan. Vaikka yritys kertoo hunajan olevan osa solidarisuusyhteistyötä ja tukevan raaka-aineita tuottavaa (farmia), he eivät voi kutsua hunajaa ja mehiläisvahaa sisältäviä tuotteitaan vegaanisiksi.

Mistä vegaanista kosmetiikkaa voi ostaa?

Vegaanimeikkiä voi ostaa tietyistä kaupoista, esimerkiksi

Suuremmissa tavarataloissa voit aina pyytää myyjältä apua – mitä suurempi kauppa on, sitä todennäköisempää on, että valikoimasta löytyy myös vegaanisia tuotteita.

Mistä tilata vegaanista kosmetiikkaa?

Vegaaninen meikki on edelleen huomattava vähemmistö kosmetiikkamaailmassa – älä siis hätäänny, ellet löydä niitä lähikaupastasi. Me listasimme suosikkibrändimme ja -yrityksemme jotka myyvät vegaanista kosmetiikkaa netissä, jonka tilaat kätevästi kotiin. Listan löydät täältä!