Eläinkokeeton kosmetiikka

Mitä on cruelty free tai eläinkokeeton kosmetiikka?

Cruelty free tai suomeksi eläinkokeeton kosmetiikka tarkoittaa kosmetiikkaa ja meikkiä, jonka valmistamiseen ei ole käytetty eläinkokeita.

Vaikkei virallista määritelmää olekaan olemassa, lasketaan eläinkokeettomaksi kosmetiikaksi yleensä vain tuote, jossa eivät mitkään raaka-aineetkaan ole eläintestattuja.

Mitä koe-eläimillä testataan?

Eläinkokeilla pyritään varmistamaan tuotteen turvallisuus elävälle olennolle. Tavallisimpia testejä ovat mm.

  • Äkillisen myrkytyksen testaaminen
  • Silmän ja ihojen mahdollisen ärsytyksen testaaminen
  • Herkälle iholle sopivan meikin testaaminen
  • Karsinogeenin, joka on syövälle alistava aine, testaaminen
  • Hedelmällisyyteen ja suvulliseen lisääntymiseen liittyvien riskien testaaminen
  • Asteittaisen myrkytyksen testaaminen

Jos eläin reagoi tuotteeseen sairastumalla tai oireilemalla se viittaa puutteelliseen, haitalliseen tai pahimmassa tapauksessa vaaralliseen tuotteeseen.

Eikö eläinkokeet ole kielletty lailla?

Kyllä. EU kielsi kosmeettiset eläinkokeet 2004 ja yksittäisten raaka-aineiden kokeet 2009. 2013 kaikki testit – myös allergisoivien, syöpää altistavien sekä sikiövaurioita aiheuttavien aineiden testit, jotka vielä 2009 olivat laillisia vaihtoehtoisten metodien puuttuessa.

Tästä huolimatta ylivoimainen enemmistö kosmetiikkatuotteiden raaka-aineista on edelleen eläintestattuja, myös Euroopassa. Euroopan ulkopuolella tilanne on vielä huonompi – esimerkiksi Kiinassa laki määrää eläinkokeet kosmetiikan tuotannossa.

Miksi eläinkokeiltuja tuotteita myydään, jos laki kieltää ne?

Yksi syy on kosmetiikassa piilevät lisäaineet, jotka eivät ensikädessä ole kosmetiikkaa varten valmistettuja ja testattuja – kosmetiikkalaissa ja kemikaalilainsäädännössä on ristiriitoja, jotka tekevät eläinkoelain kiertämisestä helpompaa.

Toinen syy on yksinkertaisesti rutiinitarkastusten puute.

Tarvitaanko eläinkokeita?

Eläinkokeita ei tarvita. Ne ovat paitsi korvattavissa myös useiden tutkimusten mukaan tuloksissaan vajavaisia ja epäluotettavia. Ihmisellä on harvan nisäkkään kanssa identtinen fysiologia, mikä tekee useammista koetuloksista vain suuntaa-antavia.

Miksi valita eläinkokeeton meikki?

Eläinkokeettoman kosmetiikan kuluttaminen on paitsi eettinen ja eläinten oikeuksia tukeva hyvä työ, myös viesti kosmetiikkayrityksille siitä, että cruelty free-kosmetiikalla on markkina-arvoa ja kysyntää.

Eläinkokeettoman” kosmetiikan yleiset harhaluulot ja sudenkuopat

Eläinkokeettomuutta mainostavat yritykset eivät aina ole täysin luotettavia – yritys, joka esimerkiksi lupaa, etteivät he ole teettäneet eläinkokeita saattaa silti käyttää muualta tilattuja raaka-aineita, jotka ovat eläinkokeiden kautta tuotettu.

Ollaksesi varma tuotteen eläinkokeettomuudesta voit tarkistaa onko tuotteella Cruelty free- (tai muu eläinkokeettomuuden takaava) sertifikaatti.

Lista eläinkokeettomien kosmetiikkatuotteiden sertifikaatiojärjestöistä

Mistä eläinkokeetonta kosmetiikkaa voi ostaa?

Eläinkokeetonta meikkiä voi ostaa tietyistä kaupoista, esimerkiksi

Suuremmissa tavarataloissa voit aina pyytää myyjältä apua – mitä suurempi kauppa on, sitä todennäköisempää on, että valikoimasta löytyy myös cruelty free -tuotteita.

Mistä tilata eläinkokeetonta kosmetiikkaa?

Eläinkokeettomat tuotteet ovat edelleen huomattava vähemmistö kosmetiikkamaailmassa – älä siis hätäänny, ellet löydä niitä lähikaupastasi. Me listasimme suosikkibrändimme ja -yrityksemme jotka myyvät eläinkokeetonta kosmetiikkaa netissä, jonka tilaat kätevästi kotiin. Listan löydät täältä!